Oavsett om det är så att du vill förbättra dina semesterfoton eller lära dig att ta bättre bilder hemma, så har jag ett gäng med tips på hur du kan göra för att ta bra bilder. När du ska fotografera, se till att det är en enkel bakgrund. Det ökar fokus på det som ska fotograferas. Därmed är det bra att tänka på vad det är för bakgrund samt hur omgivningarna ser ut.
Ett annat tips är att låta bli att ha motivet i mitten av bilden. Det blir mer liv i fotot om du har motivet mer åt sidan åt något håll. Du kan tänka som så att bilden korsas av två horisontella och två vertikala linjer som delar in den i 3×3 fält (som ett tre-i-rad-bräde). Placera nu motivet längs en av linjerna. Stäng av autofokus, annars kommer den ändå fokusera på mitten och annat som finns där.
Hur nära du ska stå motivet beror på storleken på det. Är det så att motivet är mindre än en bil, så kan du stå ett eller två steg bort. Du kan zooma för att komma närmare motivet. Närbilder kan ge spännande detaljer. Men du får inte stå allt för nära, för det kan göra att bilderna blir oskarpa.
Ett bra tips är att använda dig av blixt utomhus. Ofta är det så att solen kan ge fula skuggor. Blixten på kan göra att du blir av med skuggor i ansiktet på den du fotograferar.
Du kan satsa på att ta kort på motiv som rör sig, det kan ge bra foton. Var lite av en regissör och säg till personen, personerna att göra på ett visst vis.
Be inte alltid motivet att posera eller att titta mot kameran. Var flexibel. När du tar ögonblicksbilder ska du tänka på hur andra arbetar, leker, lutar sig bakåt, pratar eller tar rast.
När du fotograferar ett landskap placerar du motivet, exempelvis ett träd, i förgrunden. Element i förgrunden ger bilden ett visst djup. En person i förgrunden kan vara motiv vid landskapsfotografering. Du kan göra ett motiv av olika situationer genom att placera ett föremål i förgrunden: hängande grenar som illustrerar ett landskap i bakgrunden, ett fönster eller ett valv som ger önskat djup. Detta gör landskapsfotografier mer intressanta.