« Bilderblogg.se

Uppsala är den fjärde största staden i Sverige och är känd som ett utbildningsnav som erbjuder gott om grönområden för lata sommardagar. Här finns det mycket att se och göra, oavsett om du är turist, eller bor här. Du som bor här, du kan hitta rörmokare i Uppsala om du behöver.

Besök Uppsala universitet

Det äldsta universitetet i Skandinavien, Uppsala universitet grundades 1477, och är idag bland de bästa i norra Europa. Biblioteket ligger i Carolina Rediviva-byggnaden och är gigantiskt, hem till mer än 5 miljoner volymer. Med anor från 1820-talet är det den äldsta och största universitetsbiblioteksbyggnaden i Sverige. Med sina fantastiska pelare och högt i tak är det ett måste-besök. 

Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka dominerar stadens silhuett, slående rödtonad och vacker, som pekar mot himlen i klassisk fransk-gotisk stil. Det är den största kyrkan i Skandinavien, Svenska kyrkans säte och begravningsplatsen för många medlemmar av kungafamiljen. Dess konstruktion kan dateras tillbaka till omkring 1270, även om element lades till under senare århundraden. Du får inblick i dess historia i kyrkomuseet. 

Koppla av i en av många trädgårdar och parker

Uppsala är försett med vackra trädgårdar och parker, som medborgarna tar sig till för kvällspromenader och sommareftermiddagar. Bland de mest kända är Botaniska trädgården, hem till ett 200 år gammalt orangeri, och Linnéträdgården, den äldsta botaniska trädgården i landet. Här ser du nästan 9 000 växter och 1 300 arter, inklusive inhemska träd och spektakulära säsongsbetonade blomsterutställningar. Det hela odlades i mitten av 1700-talet av den berömde botanikern Carl Linnaeus, och arrangerades enligt hans klassificeringssystem. 

3 Mar 2023