« Bilderblogg.se

Semesterfoton är inte fel att ha som minnen. Det går att ta bra bilder med mobilen så väl som det kan löna sig att ha med systemkameran. Idag är det ju så bra att vi direkt kan se om bilden är bra eller inte. Förr fick man hoppas på det bästa då man framkallade dem. Idag kan man ta flera tusen bilder om man så vill eftersom allt är digitalt. Men det är ändå inte fel att få lite tips på hur du kan ta bra bilder på semestern.

Bra tips att ta till dig

De allra bästa bilderna brukar man kunna ta då det är precis innan soluppgång eller precis innan solnedgång. Tidpunkten kallas ofta för the golden hour”. En annan fördel med att vara uppe tidigt är att du slipper ofta en massa folk som hamnar på bild.

Komposition är viktigt att tänka på. Med komposition menar man hur man placerat sitt motiv i bilden.  Man kan bland annat försöka rama in motivet, använda sig av ledande linjer eller skapa symmetri i bilden. Ett annat tips och en vanlig regel när man pratar om komposition är den så kallade “rule of thirds” som innebär att man sätter det intressanta i bilden eller motivet på bildens tredjedel.

Det är bra att försöka låta bli att ta bilder då det är mitt på dagen, eftersom då är ljuset som skarpast och det är svårt att få till bra bilder.

Det är bra att få in lite rörelse i dina bilder, då det kan bli stelt och tråkigt med poserade bilder. Försök istället att fånga ett ögonblick när någon rör på sig. Spontana bilder på personer blir nästan alltid härliga och minnesvärda.

Är det kort på dig själv, så kallade selfies du ska ta, satsa på att ha en selfiepinne. Selfies utan selfiepinnar blir mestadels bara ett ansikte, med en pinne får du med mer!

Förgrund och bakgrund

Sedan var det detta med förgrund och bakgrund. För att ge en bild mer helhet kan man ge den en förgrund som antingen förstärker bilden och gör den mer intressant och levande eller en förgrund som leder blicken vidare in i bilden.

Är det till exempel havet du ska ta kort på så kan det vara bra att även ha en brygga eller stenar i förgrunden. Är det ett landskap, se till att ha blommor som förgrund. Det är egentligen bara fantasin som sätter stopp för vad man kan ha i förgrunden

24 Nov 2020