« Bilderblogg.se

När det handlar om mattor så känner vi alla till de turkiska mattorna, de afganska, de marockanska och egyptiska. I allmänhet vet vi att de finaste mattorna kommer från arabländer. Det är dock inte alltid sant för det finns väldigt utarbetad och sofistikerad vävkonst även åt andra hållet. I Sydamerikanska länder som Bolivia och Peru väver man fantastiska mattor av olika typer av ull, i färger som får de flesta andra att blekna.a

Vävda mattor som får andra att blekna 

Min fascination för Sydamerika började när jag för första gången kom i kontakt med en handvävd matta från Bolivia, det var så roligt att inse att vävkonsten är universell och har använts på alla håll i världen. Att det var lättare för Européer att importera mattor från Mellanöstern säger sig självt.

Res till Sydamerika

Den som vill lära känna Sydamerika lite bättre - mattintresse eller ej - kan åka iväg på en organiserad resa i Inca Tours regi. Inca Tours är experter på Sydamerika; de tar dig precis dit du vill och ser till att du får upplevadet allra bästa av respektiva land. Bolivia är som ett mikrokosmos med både höga berg och djupa dala; djungler såväl som en uttorkad saltsjö. Peru är i sin tur mest känt för att ha varit inkarikets högsäte så här kan man vandra längs inkaleden och belönas med ett besök vid Machu Picchu vid vandringens slut.

Vill du veta mer om Boliviansk vävkonst, kanske köpe en äkta matta med dig hem, diskutera detta med Inka Tours, jag tror säkert att de kan vara behjälpliga.

8 Aug 2016