« Bilderblogg.se

Att spela sällskapsspel är inte fel. Det går att göra tillsammans med familjen, eller samla vännerna för en spelkväll med god mat och dryck. Tänkte ge tips på några kul spel som jag själv gillar att spela.

Rappakalja

Detta är ett skoj spel där det gäller att vara duktig på att bluffa. Du ska hitta på de mest sanslösa och samtidigt trovärdiga förklaringar till kluriga och knasiga svenska ord. Extra kul är det om du är påhittig, har bred allmänbildning, pokeransikte och samtidigt är bra på att ljuga.

Man kan vara 3–8 spelare och det tar cirka 45 minuter att spela en omgång.

Alfapet

Alfapet är en klassiker som håller än idag. Du ska med hjälp av lösa bokstavsbrickor bilda ord, som läggs ut på planen och de ska gå ihop med de som redan ligger där. Man kan var 2–4 spelare och det tar cirka en timme att spela.

Vem Vet Mest?

Detta spel är bra om du både är allmänbildad och gillar frågesport. Det finns runt 2400 frågor inom en rad olika kategorier. Spela rond ett och två och samla poäng till finalen. Tänd och släck glödlampor som visar hur du ligger till. Skicka vidare till en motspelare om du är osäker på ämnet eller chansa på att du kan frågan själv. Man kan vara 2–8 spelare och det tar cirka 45 minuter för en omgång.

När då då?

I det här spelet gäller det att sätta händelser och platser, personer och prylar i rätt tidsordning. Spelarna turas om att ta kort och bilda en tidslinje med olika händelser från tideräkningens början fram till idag. Du behöver inte kunna årtal, utan bara placera händelserna rätt i förhållande till varandra. För 2–8 spelare och tar cirka 1 timme.

Kalabalik

Kalabalik är ett festspel där deltagarna utför en massa tokiga saker. Spelet består av en massa kort av vilka ni bygger en spelplan. I tur och ordning slår ni tärningen och flyttar så många steg/kort som den visar. Spelarna utför det som står på kortet och får sedan ett straff eller en belöning.

I detta spel kan allt hända. Det finns sex olika kategorier: uppdragskort – spelaren utför det som står på kortet, kamp – då involveras alla, het potatis – alla säger i tur och ordning ett ord i ämnet som står på kortet, konsekvenskort – du utför det som står på kortet, chanskort – det ligger uppvänt hela tiden, regel – en eller flera spelare ska följa den regel som står på kortet tills nästa regelkort kommer upp. När kortet tabula rasa kommer upp upphör alla regler att gälla. Den som kommer först i mål har vunnit Kalabalik. För 2–8 spelare och det tar mellan 45 – 60 minuter.

13 Oct 2020